Hyvinvointia luonnosta

Avannossa

En voi sanoa olevani avantouimari, mutta toivottavasti kovaa vauhtia sellaiseksi muuttumassa. Takana pari kertaa avannossa ja kokemus on ollut erittäin positiivinen! Ensimmäisellä kerralla minut kyllä yllätti, ystäväni varoitteluista huolimatta, hengityksen salpautuminen siinä vaiheessa kun keuhkot laskeutuivat veden alle. Tämä on toki luonnollinen reaktio kun keho ei ole vielä tottunut kylmäaltistukseen. Toisella kerralla osasin jo paremmin keskittyä hengittämiseen. Jälkiviisaana olen lukenut ohjeistuksia, joiden mukaan rauhallista hengitystä on hyvä harjoitella jo etukäteen. Ennen avantoon menemistä vedetään keuhkot täyteen ilmaa ja avannossa puhalletaan rauhallisesti ulos. Itse kyllä koin parhaaksi hengittämisen nenän kautta. Myös kasvojen ja vartalon kasteleminen kylmällä vedellä ennen avantoon menemistä voi helpottaa kylmäshokkireaktiota. Tämän voisi tehdä muutaman kerran kotona suihkussa ennen avantouinnin aloittamista.

Kuten varmasti moni muukin, minäkin olen kuullut ja lukenut useista avantouinnin vaikutuksista hyvinvointiin. Sen kerrotaan vaikuttavan suotuisasti mm. stressinhallintaan, sillä stressihormonien eritys lisääntyy suurissa lämpötilavaihteluissa. Sen on myös todettu vaimentavan verenpainereaktiota – säännöllisesti avantouintia harrastavien perusverenpaine laskee. Kuten muutkin luonnossa toteutuvat harrastukset, myös avantouinti vaikuttaa myönteisesti mielialaan. Ja luonnollisesti se myös parantaa kylmänsietokykyä. Minua henkilökohtaisesti kiinnostaa etenkin avantouinnin vaikutukset nivelvaivoihin, sillä olen itse kärsinyt niistä jo useamman vuoden ajan. Monet nivelvaivoista kärsivät, esim. reumaa sairastavat, ovat kokeneet saavansa kipuihinsa apua avantouinnista.

Täytynee tähän yhteyteen kirjoittaa myös muutama varoituksen sananen. Avantouinti ei sovellu automaattisesti aivan kaikille. Esim. sydän- ja verisuonisairaille ei tätä harrastusta suositella. Myös muut terveydelliset haasteet voivat olla esteenä tälle harrastukselle.

Entäpä sitten avantouimarin varustus? Tässä oma listani varusteista:

  • uimapuku (tyylilleni uskollisesti mekkomallia)
  • lämmin pipo
  • kylpytakki (ennen ja jälkeen avannon)
  • jalkineet (LEGUANO balleriinat!)
  • pyyhe
  • lämmintä vaatetta (useampi kerros)

Nuo jalkineet ansaitsevat erityismaininnan, sillä olen niihin aivan rakastunut ja ne sopivat avantouintiin kuin nenä päähän ❤ Ja mikä parasta nuo samat balleriinat toimivat arkisin työkenkinäni sekä kesällä joka paikan ja asun kenkinä! Leguano balleriinoihin voit tutustua vaikkapa klikkaamalla tämän sydämen oikeaa puolta ❤UUTTA! Leguano Balleriina (toimivatjalat.fi)

Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että tottuminen avantoon tapahtuu jo 2 – 3 ensimmäisellä uintikerralla. Näin ollen ehkä jo ensi kerran jälkeen voin sanoa olevani avantouimari!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *